Translations:Gholam-Hossein Farnoud/70/fa

From Azerbaijanica
Revision as of 15:21, 27 July 2022 by M.aghazadeh (talk | contribs) (Created page with "alt=|thumb|غلامحسین فرنود|left|link=https://azica.org/index.php/File:Ata.jpg<p style="margin-right: 25px; text-align: right;"><span style="font-s...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
غلامحسین فرنود

غلامحسین فرنود ژنده

 به تورکی تورکیه: Gulamhüseyn Fernud Jende; به انگلیسی: Gholam-Hossein Farnoud Zhendeh;; به تورکی آزربایجانی: Qulamhüseyin Fərnud Jende 

پنج اسفند ۱۳۱۹، تبریز – ۲۵ اسفند ۱۳۹۸، تبریز

روزنامه نگار، نویسنده، منتقد، مترجم، مدرس دانشگاه و فعال اجتماعی-فرهنگی برجسته آزربایجان جنوبی و یا آزربایجان ایران بود.

او از سال ۱۳۴۲ یک صفحه از روزنامه مهد آزادی را با عنوان «نقش ها و اندیشه ها» اداره می کرد و همین بستری برای جمع شدن ها و همکاری های بیشتر او و دوستان نزدیکش مانند صمد بهرنگی، رحیم رئیس نیا و عبدالحسین ناهیدی آذر شد. پس از یک سال، با درخواست و پیشنهاد سردبیر روزنامه سید جواد پیمان از غلامحسین فرنود برای گسترش مقالات و نویسندگان، «آدینه» تشکیل شد. آدینه طی دو سال به صورت هفتگی و در هشت صفحه با مقاله هایی از نویسندگان بنام آزربایجان جنوبی مانند صمد بهرنگی، غلامحسین ساعدی، رضا براهنی، علیرضا نابدل، مفتون امینی، حسن روزپیکر، بهروز دهقانی، رحیم رئیس نیا و برخی دیگر از نویسندگان آزربایجانی و ایرانی منتشر شد. آدینه تا زمان مصادره و تعطیلی توسط ساواک در سال ۱۳۴۵، نقش مهمی در تجمع روشنفکران آزربایجان جنوبی و سایر روشنفکران عمدتاً چپ‌گرای ایرانی بر ضد رژیم پهلوی داشت.[۱][۲]

غلامحسین فرنود به عنوان ویراستار، ناشر و مدرس دانشگاه نیز فعالیت میکرد. علاوه بر نام خود، برخی از آثار او با نام مستعار «علی سیاهپوش»، «ابوالفضل اتراک» و «طاهر دانش» نیز منتشر شده است. «در بساط نکته دانان» آخرین اثر تعلیفی چاپ شده اوست [۳][۴]. این کتاب به نوعی تلفیق و مجموعه ای از مقالات مختلف او درباره ادبیات جهان، سینما، شعر، تئاتر، نقاشی، کاریکاتور، فلسفه و تاریخ است که به شکلی خلاقانه یکجا گردآوری شده است.

صبح روز ۲۵ اسفند ۱۳۹۸، برادرش رضا فرنود بدن بی جان غلامحسین فرنود را در خانه شخصی اش در تبریز یافت.[۵]

.

.